Günümüzde metrolar, stadyumlar, oteller, eğitim kurumları, yüksek yapılar, plazalar, sağlık kuruluşları, kültür sanat merkezleri, alışveriş merkezleri, kamu kurumları gibi insanların yoğun kullandığı birçok alanda asansörler hayatımızın en önemli ulaşım araçlarından biri olmaya devam ediyor. İster insan ister yük taşınsın her durumda güvenli ve hızlı bir şekilde hareketini sağlamalıdır.
Yapıların ihtiyacına ve kullanım amacına göre geliştirilmiş teknolojik özelliklere sahip asansör sistemleri projelere ve yönetmeliklere göre tasarlanmaktadır. Geçmişten günümüze yapılar yükseldikçe proje alanının tüm koşulları bir bütün olarak değerlendirilerek en ideal çözümü sunan tasarımlar sektörümüz tarafından sunulmaya devam etmektedir.
Sektörümüzde tüm teknolojik yenilikler ne olursa olsun asansörün boyutu ve taşıma kapasitesi ne olursa olsun tesisat, asansör kuyusu adı verilen kısımda kurulmaktadır. Standart olarak da çalışma mekanizması çelik tel halatların bir tarafında kabinin bir tarafında karşı ağırlığın yerleştirilmesidir. Teknolojik gelişmelerle günümüzde halatlar yerine kayış adı verilen poliüretan çelik teller kullanılmaya başlansa da klasik çalışma sistemi aynıdır. Dikey yönde hareketin sağlanması için kabin ve karşı ağırlığa kılavuzluk etmesi için kılavuz raylar yerleştirilmektedir. Motoru, freni, halatları, kabini, dengeleme ağırlığı vb. ekipmanların montajına geçmeden önce en önemli montaj kısmı kılavuz raylarının montajıdır.
Asansörlerin montajında, standartlara uygun güvenlik ve kalite koşullarının oluşturulmasında, can ve mal güvenliğinin sağlamasında, proje ihtiyaçlarının yerine getirilmesinde, maliyette en önemli ekipmanlardan biri kılavuz raylardır. Güvenli bir tesisin kurulmaya başlanmasında kılavuz rayların sabitlenmesinin başarısı çok önemlidir. Katlar arasında dikey ulaşımın sorunsuz olması için kabinin yatay hareketine müsaade etmeyecek bir sistem kurulmalıdır. Dengeleme ağırlığı ve kabinin dikey yönde hareketini düzenli yapabilmesi için kılavuz rayları ayrı ayrı itina ile kılavuzlamak çok önemlidir.
Asansör tesisatı kurulmaya başlamadan önce kuyu özellikleri ve hacmi betonundan hava koşullarına kadar bir bütün olarak incelenmelidir. Sonrasında kabinin düşey hareketini sağlamak, yatay hareketini sınırlandırmak, güvenlik tertibatının çalışır durumda hazırlamak ve fren sistemi devreye girdiğinde kabini durdurmak için kullanılan kılavuz rayların montajına başlanmalıdır. Projeye ve yönetmeliğe göre ray hesaplamalarının doğru yapılması sonradan istenmeyen güvenlik sorunlarının yaşanmaması için çok önemlidir.
Kılavuz rayların hesaplamaları deprem ve hava koşulları dahil tüm dış etkenler değerlendirilerek yapılmalıdır. Bu dış etkenlere rağmen rayların bu kuvvetler karşısında esnememesi ve sabit durması gerekir. Ayrıca fren tertibatı çalıştığında oluşan kuvvete karşı da esnememeli ve sabit durmalıdır. Sistemin güvenli bir şekilde çalışması için kılavuz rayların montajına çok özen gösterilmelidir. Raylar uygulanan bütün kuvvetlere ve yüklere dayanım göstermelidir. Yönetmeliklere ve teknik bilgilere göre güvenlik tertibatının kılavuz raylar üzerinde eş zamanlı olarak çalıştığının kabul edildiği belirtilmiştir.
EMA Konsol Çeşitlerinin Avantajları
Kılavuz rayların uygulanan tüm kuvvetlere ve yüklere dayanım göstermesinde bağlantı elemanlarının rolü çok büyüktür. Bağlantı elemanları da raylar ile aynı kalitede olmalıdır. Bu kuvvetlere ve yüklere dayanım göstermesi gerekir. Rayların esnememesi, bükülmemesi, dik durması için sabitlemek için kullanılan konsolların kalitesi bu yüzden çok önemlidir. Konsolun iyi bir dayanım göstermesi rayın yanlara doğru açılmamasında çok etkilidir. Montaj sırasında rayların yanlara doğru açılmasını engelleyecek kaliteli konsollar kullanılması ile ilgili yayınlanan akademik makaleler ve yönetmelikler bulunmaktadır.
Asansörün güvenliğinde risk oluşturmamak için tesisatın montajına başlandığında yüksek dayanımlı konsolların montajı tamamlandıktan sonra kaliteli raylar sabitlenmelidir. Her asansörün kullanım amacına ve projesine göre taşıma kapasitesi farklıdır. Bu taşıma kapasitesi ile süspansiyona, makine motor grubuna ve raylara farklı kuvvetler gelmektedir. Yüksek mukavemete sahip konsollarla bağlantı sağlanabildiğinde sistem her türlü kuvvete karşı dayanım gösterebilir.
Raylar asansör kuyusu duvarlarına ray bağlantı elemanları ile monte edilir. Montajın duvarlara yapılması nedeniyle asansör kaynaklı bütün yükler binanın yapısal destek sistemine de aktarılmış olur. Bu yüzden hem bina hem de asansör güvenliği için rayların sabitlenmesinde kullanılan asansör konsolların kalitesi çok önemlidir. Ayrıca kullanılan ürünün deforme olmadan hızlı ve kolay bir şekilde montajının yapılması çok önemlidir.
Sektöre kazandırdığımız kullanımı kolay paketleme özelliği ile işletmeler hem zamandan hem de ekstra maliyetlerden tasarruf sağlamaktadır.
Dünya'da ve ülkemizde ray bağlantı sistemlerinde yenilikler kazandırmaktan çok mutluyuz. Asansörün montajının başlamasında güvenli bir sistemin oluşturulması için Ar-Ge araştırmalarımız sonrasında ürettiğimiz kaliteli kılavuz rayların bağlantı elemanları için özel bir ürün paketi ile de hizmet vermekteyiz.
EMA Paketinde tırnaklar, somunlar, cıvatalar, dübeller, ağırlık ve ana ray konsolları bulunmaktadır. Tüm ürün ve bağlantı setleri aynı paket içindedir. Paket içindeki tüm malzemeler ve parçalar birbiri ile uyumlu olarak üretilmektedir. Her setin bir kodu bulunmaktadır. Setin içindeki her ürünün bir kodu da bulunmaktadır. Konsollarla rayları sabitlerken tüm gerekli parçaların montaj sırasında eksiksiz bulundurulması için paketimizi geliştirdik. Böylece şantiye koşullarında ürünlerimiz kolayca muhafaza edildiğinden montaj sırasında kaybolan veya eksik bir parçanın tedarik edilmesi için zaman kaybedilmez.
Tesisiniz yük altında beklenmedik tepkiler vermesin…
EMA Asansör olarak her türlü kuvvete ve yüke karşı dayanım gösteren yüksek mukavemete sahip asansör konsolları üretmekteyiz. Raylara cıvata ve klipslerle sabitlenme yapılarak bağlanır. Asansör konsollarımız beton çekmesi, deprem gibi sebeplerden kaynaklanan etkilere karşı oldukça dayanıklı olan ürünlerimizin üretimi kapalı ve açık metal işleme kalıplarıyla preslerde gerçekleşir. Galvaniz kaplıdır. Paketlerimizde tırnak, dübel ve cıvata ihtiyacının tamamı her kat için hazır bulunmaktadır. Cıvatalı bağlantılı ürünlerimiz yük altında beklenmedik veya istenmeyen tepkiler vermez.
Her kuyu ölçüsüne ayarlanabilir tasarımlarımızla sorunsuz ve hızlı montaj…
Proje kuyusunda tesisatın kurulması ile ilgili hesaplamalar sonrasında konsolların sayıları ve yerleri belirlenmektedir. Karşı ağırlık ve kabin yerleşimi konsolların uzunluklarının veya özelliklerinin belirlenmesinde etkilidir. Uzunluğa göre her kat uygun bağlantı elemanı kullanılmalıdır. Tesislerde bağlantı elemanlarının mukavemeti ve özellikleri de konsol sayısının ve yerinin belirlenmesinde etkilidir.
EMA olarak her kuyunun özelliklerine yüksek hareket kabiliyeti ile karşılık veren ürünler ürettiğimizden tesis ile ilgili asansör tipinin ve durak sayısının bize söylenmesi yeterlidir. Her projeye uygun standartlaştırılmış ayarlanabilen tasarımlarımız esnek ölçülere sahip olduğundan her kuyu ölçüsüne ayarlanabilir, sorunsuz ve hızlı montaj gerçekleştirir.
Hem ekonomik hem güvenli hem de mukavemet sınıfı üstün bağlantı elemanları…
Günümüzde ray bağlantı sistemlerinde en ekonomik çözüm cıvatalı sistem imalatıdır.
EMA cıvatalı sistem ile üretim yapmaktayız. Asansör kullanımı ile zamanla cıvatalar eskidiğinde komple asansör konsolunun değişmesine gerek duyulmayan kolayca değiştirilebilen ürünler üretmekteyiz. Rayın her türlü koşulda düşey hareketini korumasında yüksek dayanım göstermesini sağlayarak rayın dönmesini engelleyecek kapasitede ürünlerdir.
EMA cıvatalı malzemeler kaynak gibi ekstra işlem gerektirmeyen, çarpıklık ve gerilim oluşturmayan ürünlerdir. Şantiyede montaj gününde tesis kuyusunun sıcaklık ve hava değişimleri malzemede bir değişime sebep vermemektedir. Cıvatalı sistemin en önemli avantajlarından biri malzemenin esneme payının olmasıdır.
Deprem anında EMA bağlantı elemanları ile daha güvenli tesisiniz olsun…
Kabin kılavuz raylarının bağlantı elemanlarının tasarımlarının deprem nedeniyle maruz kaldığı yüklenmelerle ilgili akademik araştırmalar bulunmaktadır. Akademik araştırmalarda deprem dalgalarının rayların kuyu duvarına bağlanmasını sağlayan konsollarda en çok hasarların oluştuğunu göstermektedir. En yüksek gerilme değerlerinin rayı sabitlemek için rayların duvara monte edilmesinde kullanılan bağlantı elemanların da olduğu gözlemlenmiştir.
Akademik araştırmalar bağlantı elemanları üzerinde oluşan gerilmelerin konsol tasarımlarına göre farklı sonuçlar oluştuğunu göstermiştir.
EMA olarak Ar-Ge araştırmalarına çok önem vermekteyiz. Cıvatalı ürünlerimiz deprem gibi zorlamalarda esneme payı olduğundan darbelere kopmadan dayanım gösterebilmektedir. Yüksek mukavemet değerlerine sahip ürünlerimiz ile yapılarda dikey ulaşım sistemleri daha güvenli olmaktadır.
Klasik, takviyeli, kaburgalı asansör konsol tasarımlarımız ile her tesisin ihtiyacını gideren akıllı ürünler
EMA bağlantı elemanları tesisin teknik özelliklerine göre birkaç çeşitte üretilmektedir. Her projeye veya koşula uygun ürün çeşidi bulunmaktadır. Montajın başında güvenli bir sistemin kurulmasını sağlamak için geliştirip sektöre kazandırdığımız ürünlerimizin özel setleri bulunmaktadır. Tesis kuyusunun derinliğinin genişliğinden fazla olmasına veya genişliğinin derinliğinden fazla olmasına göre farklı ürünler bulunmaktadır.
Her tesis kuyusunun farklı özellikleri vardır. Bazısında karşı ağırlık kabinin sağında ve solunda çalışır. Bazısında ise arkasında çalışır. Tüm bu teknik özelliklere göre ayarlanabilir ürünlerimiz ile her türlü darbeye karşı tesis daha güvenlidir. Deprem dahil tüm acil durumlarda ani ve aşırı zorlanmalara karşı dirençlidir.
Sektörümüzdeki günümüzün rekabet koşullarına göre EMA ürünleri, malzemenin kalitesi, hafifliği, dayanıklılığı, mukavemeti, uygun fiyatı ve montaj kolaylığı ile çok avantajlı koşullar sunmaktadır.
EMA ray bağlantı sistemleri ile raylarınız her koşulda sabit kalsın….